Arjan Postma studeerde geschiedenis, maar kwam er al snel achter dat hij eigenlijk liever buiten wilde zijn. Hij werd boswachter voor het Landschap Noord-Holland. Jarenlang deed hij zijn werk met groot plezier, maar gaandeweg veranderden zijn werkzaamheden. Hij zat vaker op kantoor dan buiten. Hij koos ervoor om freelance boswachter te worden. Hierdoor kan hij doen wat hij écht leuk vindt: buiten bezig zijn en voorlichting geven. Arjan zit vol met verhalen over de natuur. Verhalen die hij in de loop der jaren verzameld heeft tijdens zijn werk als boswachter en op excursies. Inmiddels is de natuurkennis van Arjan fenomenaal te noemen. Er is bijna geen onderwerp in de Nederlandse natuur, of Arjan heeft zich erin verdiept.
Bij iedere Leren Van blijft het spannend om te zien hoe de plannen die we van tevoren bedenken, in de praktijk uitpakken. Ben ik heel onbescheiden als ik zeg dat dit nummer met tv-boswachter Arjan Postma wel heel goed gelukt is? Het bevat zoveel rake, grappige en ontroerende voorbeelden van gedrag van dieren waar wij van kunnen leren! Wie herkent niet in z’n eigen organisatie de mieren die de kolonie overeind houden: een paar gekke mieren, een groepje trendsetters en heel veel harde werkers? Die gekke mieren heeft iedere zorgorganisatie nodig, legt Postma uit. Wat mij doet denken aan het nieuwe pensioenstelsel waar PFZW aan werkt. We móeten wel buiten de gebaande paden treden om ook in de toekomst een goed pensioen te kunnen garanderen. U leert ook waarom bevers hun dammen agile aanleggen. Belangrijk vind ik de les van de chimpansees. Zij laten zien dat survival of the fittest óók betekent dat je kwetsbare groepsgenoten bijstaat. Verrassend? ‘In de natuur is het vaak anders dan op het eerste gezicht lijkt.
Daarom moet je verder kijken, onderzoeken en je mening durven herzien’, vindt de boswachter. En daar ben ik het hartgrondig mee eens. Peter Borgdorff, Directeur PFZW.